Acupunctura este o abordare care cuprinde mintea si corpul pentru a restabili echilibrul si bunastarea. Aceasta medicina traditionala chineza, practicata de secole, aduce multe beneficii sanatatii fizice si psihice.
Acupunctura are ca scop promovarea puterii de autovindecare a organismului prin aplicarea de ace pe meridiane, puncte conductoare ale fluxului de energie. Acupunctura include, de asemenea, alte tehnici precum laserul moale, razele de lumina, cuppingul si caldura. Acupunctura ofera numeroase efecte benefice asupra mai multor fatete ale sanatatii precum somnul, nivelul de energie, stresul, digestia etc. De asemenea, tratamentele de la un acupuncturist pot intari sistemul imunitar si pot imbunatati starea unei sarcini dificile. Acupunctura este una dintre cele cinci ramuri ale Medicinii Traditionale Chineze, alaturi de farmacopee, dietetica, masaj (Tui Na) si exercitii energetice (Qi Gong si Tai-chi). Consta in stimularea unor puncte foarte precise de pe corp, cel mai adesea folosind ace fine, pentru a reechilibra Qi-ul, energia vitala esentiala vietii. Cu alte cuvinte, am putea spune ca permite intarirea proceselor de autoreglare si vindecare atunci cand organismul sufera o agresiune (provocata de un virus, stres, vatamare etc.). Acupunctura este o abordare energetica si holistica. Este important ca medicul sa trateze sursa bolii si nu doar simptomele. Pentru a beneficia cat mai mult in urma unei terapii de acupunctura, se recomanda un doctor acupunctura calificat cu licenta!
Acupunctura ofera cateva alte beneficii pentru sanatate:
- Nivel de energie mai bun
Pierderea de energie poate avea mai multe cauze. Pentru a identifica aceste cauze, acupuncturistul se va uita la problemele si stilul de viata al pacientului sau. El va putea astfel sa sugereze anumite recomandari privind igiena vietii care provin din medicina traditionala chineza precum si tratamente adecvate de acupunctura care pot contribui la recastigarea unui nivel mai bun de energie.
- Reducerea stresului
Tratamentele de acupunctura ofera organismului o senzatie de mare relaxare. Aceasta stare de bine poate dura chiar si cateva zile. In urma unui tratament de acupunctura, tensiunea si stresul sunt reduse, iar pacientul se simte mai calm si pregatit sa faca fata capricilor vietii de zi cu zi.
- Reducerea durerii
Acupunctura este deosebit de utila in cazurile de durere cronica si acuta, dureri cauzate de o leziune anterioara sau dureri musculare si articulare. Prin tratarea zonelor de inflamatie cu acupunctura, durerea se estompeaza si vindecarea are loc mai rapid. Pacientul poate reveni mai repede la ocupatiile sale, fiind intr-o forma mai buna si mai putin slabit de durere.
- Reducerea insomniei
Un somn bun de noapte este esential pentru regenerarea organismului uman. Perioadele repetate de insomnie sunt foarte daunatoare sanatatii fizice si psihice. Ele provoaca iritabilitate, dificultati de concentrare si saraceasca sistemul imunitar. Tratamentele cu acupunctura sunt deosebit de utile in cazurile de insomnie. Ele ajuta organismul sa ramana calm si relaxat, ceea ce promoveaza un somn mai bun.
- Digestie mai buna
Digestia este un mecanism important care permite organismului sa absoarba in mod corespunzator nutrientii pentru a functiona bine in fiecare zi. Tratamentele cu acupunctura pot ajuta la prevenirea arsurilor la stomac, refluxului gastric, balonarii, constipatiei, diareei si greata.
- Intarirea sistemului imunitar
De asemenea, acupunctura poate ajuta la intarirea sistemului imunitar. Promovand un somn mai bun, o digestie mai buna, reducerea stresului si a durerii, sistemul imunitar poate fi la performante maxime si poate lupta mai usor impotriva simptomelor alergice, racelilor sezoniere si chiar anumitor virusi.
- Ameliorarea durerii in timpul sarcinii
Sarcina aduce multe schimbari in corpul unei femei si poate provoca dureri musculare, umflaturi, greata si dificultati digestive. Cateva tratamente de acupunctura pot ameliora aceste tulburari temporare. Mai multi acupuncturi din Quebec sunt specializati in tratamente concepute special pentru femeile insarcinate.
- Ameliorarea durerilor de spate
Mai multi factori pot provoca dureri de spate, cum ar fi o postura proasta, deplasarea unei sarcini prea grele, lipsa exercitiilor fizice, miscarea gresita, trauma (accident), stresul etc. Tratamentele de acupunctura si-au demonstrat mult eficacitatea pentru mai multe probleme de sanatate, precum si pentru ameliorarea durerilor de spate, a herniei de disc si a nervului sciatic.
- Ameliorarea migrenei
Acupunctura trateaza si anumite afectiuni, inclusiv migrena, prin aplicarea de ace in anumite puncte ale corpului numite meridiane. Aceasta abordare face posibila dezlegarea blocajelor si de a face sa circule fluxul de energie in tot corpul. Acupunctorul examineaza mai intai starea generala de sanatate a pacientului si identifica eventualele blocaje in locuri strategice. Apoi procedeaza sa aplice ace pe meridianele care pot fi responsabile de declansarea migrenei.
Acupunctura este indicata pentru prevenirea sau tratamentul asa-numitelor tulburari functionale, adica legate de functionarea anumitor organe. Acupunctura poate trata dezechilibrele locomotorii (artrita, tendinita), respiratorii (bronsite, alergii, astm), gastrointestinale (constipatie, colon iritabil, diaree), nervoase (depresie, stres, fobie) etc. De asemenea, ajuta la ameliorarea diferitelor afectiuni comune. Acupunctura ofera suport si in contextul renuntarii la fumat și alte situatii.
In medicina chineza, cuppingul este o tehnica terapeutica in acelasi mod ca si acupunctura sau moxibustia. Ventuza este un recipient, de obicei din sticla si in forma de clopot, destinat sa trateze prin inducerea unei „revulsii”, prin efect de suctiune asupra pielii.
Ele sunt utilizate in principal pentru tratarea afectiunilor respiratorii precum pneumonia, bronsita, raceala si alte congestii toracice, dar si reprizele de frig. Sunt indicate si in patologii articulare si musculare precum tendinita, lombago, sciatica, reumatism si entorse. Acestea pot, in unele cazuri, ameliora si efectele stresului, insomniei sau chiar colopatiilor functionale, circulatia sangelui si deci a energiei.