• Sun. Jul 21st, 2024

Conducte de fum din otel inoxidabil

By

Rezistente, impermeabile si cu etansare excelenta, conductele din otel inoxidabil sunt o solutie tehnica si arhitecturala buna pentru realizarea sistemelor de eliminare a fumului. Sistemele termice utilizate pentru incalzire si care functioneaza prin ardere cu gaze produc fum care trebuie evacuat rapid.

Aceasta are loc prin sistemul de evacuare a fumului, cosul de fum, care trebuie proiectat si dimensionat corespunzator in functie de tipul de aparat utilizat.

Conducta de evacuare a gazelor arse poate fi amplasata in interiorul cladirii, in puturi speciale inspectabile, sau in exterior. Fumurile de ardere sunt evacuate din cauza tirajului cosului, sau din cauza diferentei de presiune care se declanseaza intre intrarea si iesirea din conducta.

Cosurile de fum pot fi realizate din diferite materiale: metal, ceramica, plastic si materiale de ciment. Utilizarea cosurilor de fum din otel inoxidabil permite optimizarea arderii si reducerea atat a consumului, cat si a emisiilor poluante. Otelul inoxidabil rezista la temperaturi ridicate si socuri termice, plus ca are o rezistenta mecanica care confera stabilitate conductei, mai ales daca este amplasata in aer liber.

Otelul folosit pentru constructia unei conducte de evacuare a gazelor de ardere este otelul austenitic, un otel inoxidabil care, atunci cand este legat de crom nichel, este complet pasiv fata de particulele pe baza de carbon generate de procesul de ardere: un agent agresiv si corosiv  cat si poluanta.

Un cos, pe langa faptul ca este inatacabil de reziduurile agresive provenite din procesul termic, trebuie sa ofere o garantie notabila de etanseitate a fumului in toate partile sale si impermeabilitate la formarea condensului.

Un cos de fum din otel inoxidabil este un sistem modular format din module cu sectiune circulara si accesorii. Cosurile din otel inoxidabil va permit sa creati sisteme de evacuare a fumului de ardere pentru:

– cazane tip B cu tiraj natural;

– cazane tip C cu camera etansa si tiraj fortat, care includ cazane in condensatie;

– sobe si seminee.

Pentru utilizatori unici sau colectivi si, de asemenea, pentru sisteme mai complexe, cum ar fi cosul colectiv ramificat cu conducta secundara.

Sistemele de evacuare a fumului din otel inoxidabil pot fi:

– un singur perete, cand sunt izolate la fata locului. Acest tip este utilizat in general pentru cosurile de fum situate in interior;

– perete dublu, cand sunt livrate deja izolate. Acest tip este utilizat pentru amplasarea in afara cosului de fum.

In sistemele cu pereti dubli, peretele interior este din otel austenic in timp ce peretele exterior, care actioneaza ca element de rigidizare, poate fi din cupru sau din otel inoxidabil vopsit sau electrocolorat. Cuprul garanteaza integrarea perfecta a cosului in orice context.

In cele doua sisteme, izolatia folosita este vata minerala, a carei grosime depinde de dimensiunea conductei. Firma Maxstil cosuri de fum inox  ofera cele mai bune oferte si preturi pentru casa ta!

Elementele modulare sunt realizate atat in varianta cu perete simplu cat si in varianta cu perete dublu. Dintre acestea putem aminti: elemente drepte, fitinguri, curbe, elemente de inspectie, maneci, clapete, capace etc. Aceste elemente sunt blocate impreuna prin intermediul unei imbinari cu lamba si canelura care formeaza imbinarile.

Imbinarile joaca un rol fundamental pentru buna functionare a cosului. Acestea asigura etansarea impotriva condensului intern, impiedica infiltrarea lichidelor din exterior si previne scaparea acizilor si agentilor agresivi produsi in faza de ardere. In plus, imbinarile au capacitatea de a absorbi dilatarea termica fara a suferi deformari permanente. Imbinarile sunt etanse la apa prin intermediul unor garnituri elastomerice termorezistente care asigura o etansare perfecta.

Izolarea si etansarea cosului de fum sunt o garantie a sigurantei. In cazul functionarii intermitente a cazanului sau in prezenta conductelor foarte lungi se evita scaderile de temperatura de-a lungul conductei. Acestea ar duce la o eliminare mai lenta, cu posibilitatea ca gazele sa cada inapoi in cladire. Daca exista un nivel ridicat de umiditate in fum si izolatia functioneaza defectuos, condensurile care se acumuleaza in interior pot genera gramezi de acid sulfuros foarte coroziv care, in anumite conditii, se poate chiar autoaprindere.

Pentru obtinerea unui sistem eficient de evacuare a gazelor arse trebuie avute in vedere criteriile si indicatiile dictate de reglementarile in vigoare in materie. In special, a fost emis un regulament european specific pentru cosurile metalice.

Fara a aduce atingere cerintelor de proiectare si dimensionare ale cosului de fum, mai jos sunt date cateva indicatii de baza:

– conducta trebuie sa fie cat mai liniara, se vor evita cu strictete sectiunile orizontale si trebuie reduse curbele si curbele de infasurare;

– nu trebuie create reduceri de sectiune de-a lungul intregului traseu al conductei;

– iesirea trebuie sa fie mai inalta decat coama acoperisului sau parapetului, in cazul acoperisului plat;

– cosul trebuie blocat de perete cu cleme de perete adecvate, dar cu aderenta.

Tevile rigide din otel inoxidabil AISI 316L, folosite de toti producatorii de seminee din otel, sunt cel mai bun produs disponibil dintre metale. Impermeabil la gaze si condens, rezistenta buna la acizi, rezistenta ridicata la temperatura si socuri termice, rezistenta mecanica ridicata; perfect neted, nu permite formarea depunerilor, se gaseste si pe piata deja izolat. Este relativ scump.

Tevile metalice prefabricate pentru seminee au intotdeauna forma rotunda, ceea ce, in general, le imbunatateste eficienta. Ele sunt, de asemenea, mult mai usoare decat materialele de constructie, ceea ce face instalarea mult mai usoara, mai rapida si mai ieftina. Chiar si rosturile dintre piese, pregatite de producator, sunt mai sigure si mai eficiente decat cele dintre blocurile de material de constructie, care necesita intotdeauna utilizarea mortarului refractar sau a etansantilor speciali.

O utilizare excelenta pentru o teava din otel inoxidabil cu un singur perete este formarea captuselii interioare a unui cos de fum din material de constructie. Se adauga astfel avantajele diverselor materiale: otelul este impermeabil, rezistent la temperatura, neted, si cu o etansare sigura la imbinari; golul de aer constituie un excelent izolator termic; invelisul exterior din material de constructie asigura protectie impotriva agentilor atmosferici, suport mecanic si un aspect estetic acceptabil.

 

By