• Fri. Sep 13th, 2024

Vinul alb este o alegere excelenta pentru cei cu gusturi rafinate

By

Vinul alb este o alegere buna de cele mai multe si se bucura de aceeasi popularitate ca vinul rosu, insa acest vin este ideal mai ales pentru preparate din carne de pasare, legume sau deserturi. Cu toate aceste diferente, procesul prin care este realizat este aproape identic cu cel al vinului rosu!

Vinul rosu este un vin robust si de obicei plin de corp, cu o culoare rosie caracteristica din strugurii de culoare inchisa sau rosii. Coaja strugurilor confera lichidului distilat nuanta sa specifica, precum si arome si alte elemente.

Vinurile tinere sunt violet intens, in timp ce cele mai mature tind sa fie de culoare rosu caramiziu. Vinurile rosii variaza foarte mult in functie de varsta, deoarece exista atat de multa variatie intre soiurile tinere si cele vechi deopotriva! Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel, Syrah, Malbec si Pinot Noir sunt cele mai cunoscute vinuri rosii.

Vinurile albe sunt mai crocante decat vinurile rosii, cu note de fructe proaspete si aciditate. Sunt obtinute din struguri de vin alb, dar unii folosesc si soiuri de struguri de culoare inchisa sau rosie.

Procesul de fermentatie indeparteaza cojile si le face mai deschise la culoare decat vinurile rosii. Fara coaja care sa-i protejeze, aceste albusuri pot fi putin mai dulci pentru ca nu primesc nimic din acea aroma de tanin amar!

Se pastreaza aroma florala si de fructe delicata si naturala a vinului alb, dat fiind ca sunt invechite in cuve de otel inoxidabil. Inviorator de usoare, cu o nota de dulceata, aceste vinuri ofera un acompaniament excelent pentru mese. Unele vinuri albe celebre sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Moscato, Pinot Grigio, Pinot Gris, Gewürztraminer si Riesling. Produsul oferit de catre vin crama Aramic Alb de Silagi este obtinut din cupajarea soiurilor de Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba.

Sauvignon Blanc, pronuntat daca incearca sa imite vinul din Franta, este unul dintre cele mai populare vinuri albe din lume. Este facut din struguri cu coaja verde care pot creste intr-o gama larga de climate pentru a produce vinuri prietenoase cu alimente la multe puncte de pret.

Sauvignon poate fi crocant si ierbos sau suculent si tropical, dar exprima intotdeauna aciditatea caracteristica. Este revigorant, usor de identificat si exista un stil pentru toata lumea, motiv pentru care clubul de fani Sauvignon Blanc continua sa creasca. Ca toate celelalte vinuri, strugurii Sauvignon Blanc sunt recoltati, presati si apoi fermentati pentru a produce alcool. Dupa cum se explica in ghidul nostru pentru vinicultura, daca vinificatorul opreste procesul de fermentatie inainte ca acesta sa se termine, va exista mai mult zahar rezidual si, prin urmare, un vin mai dulce. Cu toate acestea, majoritatea vinurilor Sauvignon Blanc sunt produse intr-un stil uscat, ceea ce inseamna ca are un continut mai scazut de zahar.

Modul in care vinul este maturat face, de asemenea, o diferenta in ceea ce priveste gustul. In timp ce majoritatea Sauvignon Blanc este invechit in butoaie de otel inoxidabil (dandu-i acea caracteristica calitate crocanta si fructata), puteti gasi unele versiuni care sunt invechite in butoaie de stejar – in special cele ale soiului Fumé Blanc. Desigur, aceste stiluri de stejar confera note mai condimentate care provin din lemn.

Gustul Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai identificabile din lumea vinurilor albe din cateva motive. In primul rand, are intotdeauna o aciditate crocanta, ridicata. In al doilea rand, are un compus chimic numit pirazina care are arome de iarba, de plante sau de ardei gras. Cand este cultivat in climate mai reci sau cules devreme, caracterul verde erbaceu este cel mai proeminent. In climatele mai calde sau lasate sa atarne mai mult pe vita de vie, caracterul de pirazina se diminueaza in favoarea aromelor de fructe mai coapte, de la grapefruit, la fructul pasiunii si guava.

Sauvignon Blanc este, de asemenea, expresiv de terroir. De exemplu, vinurile din Valea Loarei capata caracterul solului, dand vinului o calitate cremoasa, afumata si minerala. Majoritatea vinurilor Sauvignon Blanc sunt invechite in otel inoxidabil si imbuteliat in timp ce este proaspat si tineresc. Cu toate acestea, pentru cele mai bune vinuri de Pessac-Léognan din Bordeaux, Sauvignon Blanc este amestecat cu alti struguri albi si fermentat si maturat in stejar. Sauvignon Blanc se face de obicei ca un vin alb, uscat. Cu toate acestea, unii producatori din Marlborough, Noua Zeelanda fac vin spumant cu el sau lasa un strop de zahar pentru bogatie. Sauvignon Blanc este, de asemenea, folosit pentru a face faimosul vin de desert de Bordeaux, Sauternes, unde este de obicei amestecat cu Semillon si/sau Muscadelle.

Ca toate vinurile albe, Sauvignon Blanc trebuie servit rece. Daca vinul este prea cald, alcoolul va fi mai vizibil, in timp ce aromele si aciditatea vor avea un gust plictisitor. Prea rece, iar aromele sunt atenuate. Cel mai bun interval de temperatura este de 10 grade Celsius, care poate fi atins dupa doua ore in frigider sau 30–40 de minute intr-o baie de apa cu gheata. Daca nu terminati o sticla de Sauvignon Blanc, inlocuiti dopul si puneti-l inapoi in frigider. Aromele vor ramane proaspete timp de 2-4 zile. Dincolo de asta, vinul va incepe sa se oxideze. In acel moment, este cel mai bine folosit pentru gatit. Tot vinul trebuie pastrat intr-un loc racoros, uscat, ferit de caldura si lumina. Majoritatea Sauvignon Blanc trebuie consumate devreme si cu racoare, asa ca pastrati cateva sticle la indemana la frigider. Fie sa asezati sticlele pe o parte, fie sa le depozitati in pozitie verticala este bine.

By