• Sat. Jun 15th, 2024

Reclamatii ANRE – informatii utile

By

Unde suni daca te confrunti cu o factura prea mare la energie?

Atunci cand ai de-a face cu o factura prea mare probabil ca te gandesti la reclamatii ANRE astfel incat sa treci peste acest moment. Exista asadar mai multe lucruri pe care un consumator le poate face in situatia in care se confrunta cu astfel de probleme.

Cum faci aceste reclamatii ANRE?

Daca te gasesti intr-o astfel de situatie si anume daca observi ca factura la energie este una nejustificata, aceasta ajungand sa fie prea mare, este foarte important sa ai in vedere aceste reclamatii ANRE. Prima data se poate reclama furnizorul, iar in situatia in care acesta nu raspunde si anume daca nu iti rezolva problema sau nu doreste sa faca acest lucru, e timpul sa faci aceasta reclamatie ANRE. De obicei dupa ce se face acest tip de reclamatie, situatia ajunge sa se rezolve. Daca se intampla sa patesti din nou acelasi lucru, poti reclama din nou ANRE.

Cel mai bine, chiar si inainte de a face aceste reclamatii ANRE este ca clientul sa se adreseze direct furnizorului. In acest fel, el poate cere clarificari cu privire la factura si care sunt motivele pentru care ea a ajuns sa fie atat de mare. Furnizorul are mai apoi obligatia legala de a transmite explicatiile clare cu privire la motivul pentru care factura este atat de mare. De asemenea, furnizorul mai trebuie sa transmita si informatiile privind modul cum s-a calculat factura, in special daca ea nu se bazeaza pe consum real.

In situatia in care raspunsul furnizorului nu aduce clarificarile pe care consumatorul le doreste, atunci acesta mai are posibilitatea de a se adresa ANRE. De asemenea, el mai are la dispozitie si alte institutii care au atributii in acest sens. Clientul mai poate sa se adreseze si instantei de judecata in acest caz, daca situatia nu se concluzioneaza, iar facturile ajung sa fie inexplicabil de mari. Ai in vedere ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei ofera clientilor informatii cu privire la liberalizarea pietelor de energie. De asemenea, ea mai ofera si informatii cu privire la procesul de schimbare al furnizorului de energie electrica, dar si de gaze naturale. ANRE mai sta la dispozitia persoanelor si cu informatii cu privire la facturarea energiei electrice, dar si a gazelor naturale. In acest fel, daca te intereseaza unul sau mai multe dintre aceste lucruri, poti apela la ANRE.

Se mai pot face si reclamatii la ANPC in situatia in care factura la energie electrica sau la gaze este una inexplicabil de mare. Ai in vedere totusi ca in primul rand, atunci cand primesti o factura mare, trebuie sa te adresezi intai operatorului economic, astfel incat acesta sa solutioneze problema in sine. Daca acesta nu a solutionat sau nu doreste o solutionare a problemei cu care te confrunti, atunci este foarte important sa ai in vedere si alti pasi, astfel incat sa ajungi sa-ti solutionezi aceasta factura la energie electrica sau la gaze. ANPC trebuie sa raspunda la aceste sesizari in termen de 30 de zile din momentul in care ele au fost depuse.

By