• Sun. Jul 21st, 2024

Merita sa facem un credit cand dorim sa cumparam un autoturism?

By

In anumite circumstante, creditele pot fi de un real folos, alteori, acestea ne bucura pe moment si ne pun la cheltuiala pe termen lung. In cele ce urmeaza vom vorbi putin referitor la situatiile in care merita sau nu sa facem credite pentru automobile.

Romanii, de fel, sunt mari consumatori de credite. Ca si tara, ne situam in topul Europei ca si proprietari de apartamente si bunuri. Nu este neaparat un lucru rau ca ne dorim sa avem lucruri ale noastre, insa este bine sa le achizitionam prin credite?

Majoritatea dintre noi ajungem sa facem credite fiindca altfel nu ne-am permite sa cumparam anumite bunuri, precum o casa sau o masina buna. Insa este bine sa accesam un credit pe termen lung daca avem deja un credit rapid fara anaf? Si daca da, cat de mare ar trebui sa fie creditul incat sa ni-l permitem?

In ce situatii merita sa accesam un credit de nevoi personale pentru a cumpara o masina?

Pentru multi dintre noi poate fi dificil sa strangem o anumita suma de bani, ca abia apoi sa cumparam o masina. Si preferam astfel sa facem un credit de nevoi personale sau un credit rapid pentru a achizitiona automobilul dorit.

Merita sa facem un credit daca acesta nu este mai mare de 20% din venitul familiei si daca nu avem si alte credite in curs, daca nu platim chirie si daca nu avem alte cheltuieli suplimentare. Altfel, este foarte posibil ca viata de zi cu zi sa ne fie afectata si sa nu putem sustine un stil de viata fara griji.

De exemplu: O familie cu 2 adulti si 1 copil, venit total net 8000 RON. In acest caz, pentru a nu fi afectata viata de zi cu zi, putem opta ocazional pentru credite care sa nu depaseasca o rata lunara de 1600 RON.

In schimb, daca stam in chirie si platim aproximativ 1200 RON chirie, plus gradinita sau after school pentru copil si mai avem si un alt credit in curs, atunci nu are rost sa optam nici pentru un credit de nevoie personale, nici pentru un credit rapid online doar in ideea de a cumpara o masina scumpa.

Dorinta de a avea cat mai multe lucruri si de a epata in fata celorlalti ii copleseste pe multi dintre noi, iar totul se rasfrange in linistea familiei. Da, poate dai bine in fata prietenilor cu o masina scumpa luata pe credit, insa viata familiala iti va fi sigur afectata cand observi ca nu poti cumpara tot ce trebuie pentru copil sau cand mergi la supermarket si cumperi cele mai ieftine produse din cauza faptului ca trebuie sa platesti masina luata pe credit.

Merita sa facem un credit si in situatia in care nu dorim sa blocam banii intr-un autoturism si obtinem o dobanda favorabila. Multora ne vine greu sa dam cash 20 000 Euro pe o masina, chiar daca dispunem de ei. Insa din moment ce am strans atat, atunci putem opta pentru un credit care ne-ar putea duce in final la un cost total de 22 000 – 24 000 Euro.

By