Puloverul este termenul pentru o imbracaminte tricotata frecvent pentru partea superioara a corpului cu maneci lungi, care de obicei trebuie trasa peste cap. Un alt nume pentru acesta este jumper. Cuvantul vine din engleza si inseamna pardesiu. La inceputul secolului al XX-lea, termenul pulover a intrat in vocabularul german.
Din aproximativ 1950, cuvantul pulli, care initial se referea la un pulover, a fost folosit aproape sinonim. Astazi, in limbajul de zi cu zi, numai puloverele tricotate sunt de obicei denumite pulovere. Similar cu puloverul, hanoracele sunt realizate din tesatura tricotata fin. Puloverele cu modele colorate sunt de obicei denumite pulovere jacquard dupa Joseph-Marie Jacquard.
In timp ce puloverul a fost mult timp considerat incompatibil cu imbracamintea la moda si serioasa, s-a impus treptat de-a lungul secolului al XX-lea. Acest proces este cuplat cu sportul care devine „acceptabil din punct de vedere social”, pe de o parte, si cu miscari de reforma, pe de alta parte. Twinset -ul a reusit sa se impuna in imbracamintea femeilor inca din anii 1930. In timpul celui de -al treilea Reich, termenul Schwubber a fost introdus in Germania.
In anii 1950, existentialistii au sarbatorit o moda minimalista in care ghiletul a devenit un semn distinctiv al acestei scene, mai ales in negru. In cercurile intelectuale a devenit un clasic. In forma sa usoara, a capatat o imagine serioasa inca de la sfarsitul anilor 1960 si putea fi purtat si sub o jacheta, fara cravata. Puloverul este inca considerat „purtabil social”, mai ales in mediul academic. Acesta exista inca si in sectorul de afaceri.
In contextul ecologiei si miscarii alternative , puloverele grosiere, tricotate manual, realizate din materiale naturale, au fost populare in anii 1970 si 1980. Ele nu ar trebui sa para serioase si stabilite in mod deliberat. Puloverele norvegiene in special au aceasta imagine ecologica pana in prezent. Pe de alta parte, popperii purtau pulovere fine, din tricot neted, fabricate din materiale de inalta calitate (de exemplu, lana de casmir) de la marci cunoscute precum Lacoste. Acum poti gasi numeroase modele de pulovere dama pe care sa le incluzi in tinute variate si foarte elegante.
In anii 1980, hanoracul aferent a inceput sa se afirme din ce in ce mai mult, inclusiv ca parte a unui costum complet de jogging. In anii 1990, miscarea techno a descoperit puloverele de schi din anii 1960 si 1970 ca parte a imbracamintei de club. Magazinele second-hand au devenit locuri populare de unde se puteau cumpara bunuri originale. Puloverele au fost, de asemenea, copiate sau imitate de industria modei ca modele retro.
In zonele de streetwear, in schimb, hanoracele au dominat si o mai fac din anii 1980 pana in zilele de azi, desi nu pot fi clasificate ca pulovere tricotate, in special cele cu gluga. Acest lucru se aplica scenelor hip-hop si skater, precum si huliganilor si autonomistilor. Cu adolescentii si adultii tineri de astazi, hanoracele sunt adesea mai populare in general decat puloverele tricotate. Hanoracele au devenit elementele de baza ale modei contemporane. Exista o gama variata de pulovere femei si pulovere barbati in aceste zile. Acestea au devenit din ce in ce mai calitative.
Nu uita ca puloverele pentru femei si barbati sunt acum disponibile in numeroase modele si texturi astfel incat sa nu ai motive de ingrijorare in momentul in care vrei sa alegi un model care sa te reprezinte cel mai bine. Nu uita ca puloverele noastre sunt cele care te vor ajuta sa fii mereu in forma si sa arati bine de fiecare data cand incerci sa iesi in evidenta. Un pulover confortabil si corect realizat este o investitie pe care o faci pe termen lung.