• Sun. Jul 21st, 2024

Dorian Schwartz – Esofagita de reflux: cauze, simptome, tratament

By

dorian schwartz

Bună ziua, domnule doctor Dorian Schwartz. Vă mulțumim că ați acceptat să discutăm astăzi despre esofagita de reflux. Pentru început, ne puteți explica pe scurt ce este această afecțiune?

Dr. Schwartz: Bună ziua. Esofagita de reflux este o afecțiune destul de comună în zilele noastre. În esență, este vorba despre o iritare și inflamare a esofagului cauzată de refluxul acid din stomac. Această situație apare când sfincterul esofagian inferior, sau SEI cum îi spunem noi, nu funcționează corespunzător.

Intervievator: Înțeleg. Care sunt principalele cauze ale acestei disfuncții a SEI?

Dr. Schwartz: Există mai mulți factori care pot contribui. Obezitatea este unul dintre ei, deoarece presiunea abdominală crescută poate afecta funcționarea SEI. Hernia hiatală este o altă cauză frecventă. De asemenea, sarcina poate fi un factor temporar. Anumite medicamente, cum ar fi unele anticolinergice, pot relaxa SEI. Nu în ultimul rând, stilul de viață joacă un rol important – consumul excesiv de alimente grase, picante, cafea, alcool sau fumatul pot agrava problema.

Intervievator: Ce simptome ar trebui să ne pună în gardă?

Dr. Schwartz: Cel mai comun simptom este senzația de arsură în piept, cunoscută popular ca “arsuri gastrice”. Pacienții pot experimenta și regurgitarea acidului în gură, dificultăți la înghițire, o senzație de nod în gât. Unii pacienți dezvoltă o tuse persistentă sau răgușeală. În cazuri mai severe, poate apărea chiar eroziunea smalțului dentar din cauza expunerii frecvente la acid.

Intervievator: Sună destul de neplăcut. Care sunt opțiunile de tratament disponibile?

Dr. Schwartz: Tratamentul începe întotdeauna cu modificări ale stilului de viață. Recomandăm pacienților să își gestioneze greutatea, să evite alimentele care le declanșează simptomele, să mănânce porții mai mici și mai des, să evite mesele copioase înainte de culcare. Ridicarea capului patului cu 15-20 cm poate ajuta la prevenirea refluxului nocturn.

În ceea ce privește medicația, avem la dispoziție antiacide pentru ameliorarea rapidă a simptomelor, inhibitori ai pompei de protoni pentru reducerea producției de acid gastric pe termen lung, și agenți prokinetici care îmbunătățesc motilitatea intestinală.

În cazuri foarte severe, care nu răspund la tratamentul conservator, putem lua în considerare intervenția chirurgicală, dar aceasta este rareori necesară.

Intervievator: Există modalități de a preveni apariția esofagitei de reflux?

Dr. Schwartz: Absolut. Prevenția este cheia și implică în mare parte adoptarea unui stil de viață sănătos. Recomand pacienților mei să mențină o greutate normală, să evite alimentele și băuturile care le cauzează probleme, să renunțe la fumat, să reducă consumul de alcool și cafea. E important să mâncăm încet și să mestecăm bine. De asemenea, e bine să evităm exercițiile fizice intense imediat după masă.

Intervievator: Mulțumim mult, domnule doctor, pentru aceste informații valoroase. Aveți un ultim sfat pentru cititorii noștri?

Dr. Schwartz: Cu plăcere. Aș dori să subliniez importanța consultării unui medic dacă simptomele persistă sau se agravează. Deși esofagita de reflux este adesea o afecțiune benignă, în unele cazuri poate duce la complicații serioase dacă este neglijată. Cu un diagnostic corect și un tratament adecvat, majoritatea pacienților pot gestiona eficient această afecțiune și își pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

By