Cotul fara sudura este fabricat prin teava de otel fara sudura, prin procese de impingere la cald, presare sau extrudare, fara cusatura pe corpul cotului. Cotul sudat este fabricat din teava de otel sudata, prin aceleasi procese ca si cotul fara sudura. Dar exista o cusatura pe corpul cotului.
Productia de cot fara sudura adopta in principal tehnologia de impingere la cald. Tehnologia de formare a cotului de impingere la cald este de a utiliza masina speciala de baza a sistemului de impingere a cotului, matritei si dispozitivului de incalzire, pentru a se fixa pe matrita in impingerea miscarii inainte. Sub impulsul masinii in miscare este incalzit si procesul de marire si formare a gaurii. Caracteristicile de deformare a cotului de impingere la cald se bazeaza pe volumul inainte si dupa regula de deformare plastica a materialelor metalice ce determina diametrul tevii, diametrul cotului, prin modulul de baza si controleaza deformarea procesului. Acesta face arcul interior comprimat in flux de metal, oferind compensarea la alte parti ale subtiate prin diametrul gaurii, grosimea peretelui uniform. Astfel unghiul este obtinut.
Tehnologia de formare a cotului de impingere la cald are un aspect bun, grosime uniforma a peretelui si functionare continua, potrivita pentru caracteristicile productiei de masa. Astfel acestea devin principalele metode de formare ale otelului carbon, cotului din otel aliat si, de asemenea, aplicarea in unele dintre specificatii in formarea cotului din otel inoxidabil. Materiile prime pentru cotul sudat sunt tevi de otel sudate si placi de fier. Este, de asemenea, utilizata tehnologia de impingere la cald pentru a produce coturi cu tevi de otel sudate. In mod normal, diametrul cotului sub DN600 este produs de tevi de otel. Diametrul mai mare de DN600 necesita productia de placi de otel. Procesele de fabricatie indoaie mai intai placa de otel, apoi sudeaza in forme circulare, patrate si alte forme. Cotul din otel sudat are caracteristicile unei eficiente ridicate de productie, costuri reduse si economii de material.
Motivul pentru care majoritatea oamenilor prefera coturile fara sudura in detrimentul celor sudate este ca coturile fara sudura pot rezista la o presiune extrem de mare fara a se crapa. Dar cusaturile sau tevile sudate nu pot face acelasi lucru, deoarece punctele sudate sunt vulnerabile la crapare la presiune ridicata. In plus, este foarte usor sa calculati cu precizie presiunea coatelor fara sudura. Coturile fara sudura sunt, de asemenea, mai subtiri si mai usoare decat cele sudate si au, de asemenea, o forma uniforma, deoarece sunt alcatuite din extrudarea uniforma a unui aliaj.
Cea mai mare diferenta intre coturile fara sudura si coturile sudate este daca exista o sudura, dar acum multe dintre tevile de otel sudate vor fi lustruite de pe cusatura de sudura inainte de a parasi fabrica. Cotul care este facut din aceasta teava de otel este invizibil pentru cusatura de sudura. Exista o multime de exportatori care vand clientilor acest tip de cot fals fara sudura. Acest tip de cot este greu de distins cu ochiul liber si trebuie sa foloseasca instrumente profesionale de testare. Deocamdata, apare adesea cotul fals fara sudura in zona sub diametrul DN600.
Procesul de utilizare a tevii de otel fara sudura si a tevii de otel sudate este acelasi proces.
Diferenta este cotul sudat din tabla de otel, prin indoire si diferite procese de sudare.
Cotul tevii de otel fara sudura are o capacitate de presiune mai buna, rezistenta este mai mare decat cotul tevii de otel sudate. Deci este aplicat pe scara larga in echipamentele de inalta presiune si in industria termica a cazanelor.
In general, cusatura de sudura a cotului tevii de otel sudate este punctul slab, calitatea afecteaza performanta generala. Exista o gama vasta de coturi sudabile pe site-ul materialeconstructiiploiesti.ro!
Beneficiile coaturilor sudate:
Excelente pentru transportul de materiale neabrazive, cum ar fi faina, fluidul, aburul sau aerul;
Economisire de spatiu – coturile de sudura se potrivesc in spatii mai mici decat coturile de maturat;
Ele sunt in general usor disponibile si se regasesc in magazine, in special in orasele mari;
Deoarece sunt in general mai mici, sunt usor de inlocuit daca nu sunt sudate in sistem si sunt echipate cu cuplaje de compresie si flanse.
In general, coturile din tevi de otel sudate pot retine cu 20% mai putina presiune de lucru decat cele fara sudura. Aceasta fiabilitate este factorul principal pentru care oamenii opteaza pentru cotul de teava din otel fara sudura. De fapt, toate conductele industriale sunt realizate cu coturi de tevi fara sudura doar pentru ca coturile sunt supuse unor sarcini termice, chimice si mecanice extreme. Coturile sudate sunt mai preferate in industria aerospatiala, auto si electronica, unde bugetul este relativ mic, la fel si presiunea de lucru pusa pe conducta. Pentru majoritatea producatorilor de coturi de tevi din otel fara sudura din China, ei produc dimensiuni originale de coturi de tevi fara sudura maxim OD in 24 inch, 609,6 mm. Dimpotriva, cotul de teava de otel sudat nu are aceste limitari, dimensiuni disponibile de la 1-1/2 inch 48,3 mm pana la 100 inch 2540 mm.
De obicei, costul cotului tevii din otel fara sudura este mai mare decat cotul tevii sudate din otel, deoarece materia prima, echipamentele de fabricatie si procesele. Dar, uneori, din cauza presiunii pietei, cotul sudat este mai scump, asa ca daca ati intalnit aceasta situatie, nu ezitati sa achizitionati cotul de teava din otel fara sudura pentru aceleasi dimensiuni. Coturile de sudura sunt utilizate de obicei in conductele de proces pentru a transporta abur, apa sau substante chimice. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a transporta materiale uscate in vrac acolo unde nu exista o problema de abraziune asteptata.