Decembrie soseste si familia se aduna pentru a urma una dintre cele mai importante traditii ale anului: sarbatorirea sarbatorilor. Craciunul este ideal pentru a impartasi un moment special cu cei dragi si, mai presus de toate, pentru a face schimb de cadouri. Iata cand ar trebui sa pui un cadou sub un brad artificial de Craciun. Poti cumpara brazi de lux de pe BraziCraciun.net
Acest lucru genereaza o frenezie de consum in crestere: strazile si magazinele oraselor sunt vopsite in rosu si verde cu luni inainte de sarbatori si pline de oameni in cautare de cadouri. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost intotdeauna cazul si de aceea ne-am intrebat:
Care este sensul cadourilor de Craciun?
In timp ce multi cred ca sarbatoarea a devenit o data prea comerciala, adevarul este ca obiceiul de a face schimb de cadouri de Craciun nu este nou si exista mai multe teorii care incearca sa explice inceputurile sale.
Una dintre ele indica originile pagane ale celebrarii, in care mai multe civilizatii au tinut ritualuri in timpul solstitiului de iarna in cinstea zeilor lor. Una dintre cele mai cunoscute a fost Saturnalia, o sarbatoare a Romei antice in care Saturn, Zeul cerealelor si al agriculturii, a fost onorat.
Acesta a avut loc intre 17 si 24 decembrie si a inclus adesea schimbul de cadouri ca o dorinta de noroc pentru urmatoarea recolta. Sunt cei care cred ca crestinismul si-a insusit aceasta sarbatoare pentru a facilita convertirea acestor popoare la religia lor si de-a lungul anilor a evoluat in ceea ce stim astazi ca Craciun.
Originea lui Mos Craciun
Exista, de asemenea, cei care cred ca traditia de a oferi cadouri de Craciun vine de la Sfantul Nicolae, un copil care a locuit in regiunea Lycia (astazi Turcia) in secolul al IV-lea. Dupa ce a ramas orfan, Nicolae a mostenit o avere si a devenit un preot bun care i-a ajutat pe cei saraci si fara adapost.
Legenda spune ca intr-o zi un vaduv a venit sa ceara ajutor: nu si-a putut permite zestrea fiicelor sale, care le-au condamnat la o viata de sclavie sexuala. Preotul a decis sa dea fiecaruia cate o punga de aur, aruncandu-i prin semineul casei.
Banutii au cazut ciorapii fetelor, care fusesera atarnati acolo sa se usuce, dand nastere intregului ritual al cadourilor de Craciun pe care il cunoastem astazi. Pentru a cumpara un brad de Craciun premium, vezi detalii pe BraziCraciun.net
Semnificatia biblica a cadourilor de Craciun
Este inevitabil sa mentionam, pe de alta parte, ce spun Scripturile Noului Testament. Potrivit Bibliei, dupa nasterea pruncului Isus, cei 3 intelepti au calatorit in Nazaret cu o serie de ofrande si daruri pentru noul rege al iudeilor: tamaie, aur si smirna.
Desi in cea mai mare parte a Americii Latine sosirea magilor este sarbatorita pe 6 ianuarie, in tarile anglo-saxone acelasi lucru nu se intampla. De aceea sunt multi care cred ca din intelepti s-a nascut inspiratia de a primi sosirea pruncului Isus cu daruri.
Evolutia cadourilor de Craciun
Indiferent de originea sa, adevarul este ca, incepand cu secolul al X-lea, majoritatea societatilor occidentale sarbatoreau deja Craciunul cu daruri.