• Thu. Apr 17th, 2025

Cum trebuie să gândești atunci când alegi un invertor solar

By

Din ce în ce mai multe persoane, oameni obișnuiți și nu doar firme și companii mari își manifestă interesul ridicat față de sursele de energie regenerabile. Sistemele fotovoltaice sunt tot mai mult apreciate, pentru că există o mulțime de avantaje pe care le cunoaște cam toată lumea.

Ce sunt sistemele fotovoltaice și cum funcționează ele

Dacă despre avantajele sistemelor fotovoltaice s-a tot vorbit, astfel încât acestea sunt chiar bine cunoscute, nu sunt prea mulți cei care știu ce sunt de fapt sistemele fotovoltaice și cum funționează ele. Vom încerca să îți explicăm și noi, pe scurt, aceste informații. Toate aceste sisteme au la bază panouri fotovoltaice sau solare, un invertor solar, conectori electrici și cabluri, dar și unele elemente care țin de protecția și manipularea sistemului. În plus, în funcție de sistem, unele dintre ele mai au printre component un contor electric și o baterie. Importanța invertoarelor solare este una crucială, de aceea am decis să îți vorbim ceva mai pe larg despre ele.

Ce reprezintă, de fapt, un invertor solar?

Da, în regulă, invertorul solar este foarte important, dar totuși care este rolul lui, în afară de faptul că este poate cel mai important component al unui sistem fotovoltaic? Specialiștii în domeniu ne-au oferit răspunsul la această întrebare și astfel am înțeles că invertorul solar este cel responsabil de a prelua curentul continuu produs de aceste panouri fotovoltaice și îl convertește în curent alternativ. Acesta din urmă poate fi utilizat pentru propria locuință sau la locul de muncă. Facem o mică paranteză și avem o recomandare pentru tine: invertor solar Mgmenergo este cel care îți este mereu de ajutor, în orice situație.

Tipuri de invertoare solare

Există mai multe tipuri de invertoare, și fiecare dintre ele are parte de propriile avantaje, dar și puncte slabe. Dar, să vedem despre ce este vorba.

Invertoarele de baterii

Specialiștii în domeniu sunt de părere că aceste tipuri de invertoare solare sunt perfecte dacă ai în vedere păstrarea bateriei separate de panourile solare și dorești rularea energiei electrice cu ajutorul unui alt invertor.

Invertoarele tip centrală

Avem de a face cu unul impresionant, și care nu este recomandat pentru propria locuință. De fapt, aceste este folosit pentru acele sisteme care au nevoie de sute de kilowați de volum sau chiar și mai mult.

Microinvertoarele

Din numele lor deja ți-ai dat seama că avem de a face cu dimensiuni foarte reduse, iar avantajul acestuia se referă la optimizarea individuală a fiecărui panou solar, ceea ce duce la oferirea de mai multă energie.

Invertoarele în șiruri

Sunt cele mai utilizate atunci când vine vorba despre uzul rezidențial, iar numele este dat de faptul că un întreg șir de panouri solare sunt conectate la aceste invertoare.

Invertoarele hibride

Adevăratele vedete – dacă ne permiți exprimarea, ale invertoarelor. Reprezintă un fel de combinație dintre un invertor de baterie și unul clasic, fiind o alegere perfectă pentru cei care sunt interesați de opțiunile de stocare a energiei. În plus, unele modele au și capacitatea de a conecta la acest invertor solar și un încărcător pentru autoturismele sau vehiculele electrice.

La ce să fii atent în cazul unui invertor solar

Există unele criterii care te ajută să te orientezi mai bine atunci când optezi pentru un invertor solar, și ți le spunem și noi.

Capacitatea invertorului

De preferat ar fi să optezi pentru un invertor care să aibă capacitatea de a gestiona așa cum se cuvine cea mai mare putere pe care o poate produce sistemul tău fotovoltaic. Există însă și unele excepții de la această regulă, iar recomandările unui specialist în domeniu sunt mai mult decât bine venite în acest caz.

Rezistența ridicată la capriciile vremii

Trăim în România, unde vremea este destul de schimbătoare. Prin urmare, invertorul tău solar trebuie să facă față capriciilor vremii. De aceea, fii atent și la acest aspect, deoarece dacă vei alege unul bun din acest punct de vedere, poți să îl amplasezi oriunde ai vrea. Dar, nu este nicio problemă dacă optezi pentru unul care va fi protejat de o cușcă specială. Ceea ce trebuie să reții este o regulă de bază: dacă invertorul tău solar este unul bine protejat, atunci va funcționa mult mai bine, iar durata lui de viață va fi mai ridicată.

Garanția

Și, pentru că tot am amintit de durata de viață, să nu uităm nici de garanție. În mod normal, minim 10 ani este durata de funcționare a unui invertor solar de bună calitate. De regulă, vei primi în jur de cinci ani garanție, cu posibilitatea de garanție extinsă. Vezi dacă este sau nu o opțiune demnă de luat în considerare în cazul invertorului tău.

Conectarea la rețea

Atunci când intenționeazi ca invertorul tău solar urmează să fie conectat la rețea, este important să îți îndrepți atenția către unul a cărui eficiență să fie de minim 93% – în cazul celui pe bază de transformator sau 95% pentru cel fără transformator.

Prețul invertorului

Am fi chiar ipocriți să nu recunoaștem că și prețul contează atunci când optăm pentru un anumit tip de invertor solar. Niciodată nu alege cea mai ieftină opțiune, pentru că este de regulă cea cu o durată scăzută de viață și vei fi nevoit să îl schimbi chiar rapid. Discută și cu specialiștii în domeniu și vezi care sunt și recomandările lor, strict în cazul tău. Îți va fi mult mai simplu în acest fel să iei cea mai bună decizie, care să răspundă cel mai bine cerințelor, și cu un bun raport preț – calitate.

By