• Sun. Oct 1st, 2023

Cum poti alege corpurile de iluminat corect?

By

Lampadarul cu incandescenta, cu surub sau cu baioneta dispare din corpurile noastre de iluminat in favoarea unor becuri mai ieftine si mai eficiente: LED-uri, becuri fluorescente compacte, becuri cu halogen, tuburi fluorescente. De la prize GU la lumanari, lumeni si kelvini, un ghid pentru a va clarifica indoielile legate de iluminat.

Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti lampadar electric

In trecut, alegerea de lampadare era o simpla chestiune de surub sau de baioneta si de putere. In zilele noastre, pentru a alege un bec trebuie sa determinati

  1. priza, numita si virola, dintre cele aproximativ 20 de prize existente;
  2. tipul de bec:
  • cu incandescenta, nu este scump, dar consuma multa energie, aprindere imediata (potrivit pentru toate mediile)
  • cu halogen, reduce consumul cu 30%, aprindere imediata (instalare in pasaje, in aer liber), durata de viata de 2 ani
  • fluorescente compacte, sau cu consum redus, economice cu aprindere treptata, (instalare in camere de zi), durata de viata de 6 pana la 12 ani
  • LED, cel mai economic din punct de vedere al consumului, aprindere instantanee, durata de viata de aproximativ 15 ani, (instalare in interior si exterior). Lumina albastra este fototoxica pentru ochi (in special pentru copii). Alegeti un LED reglabil pentru corpurile de iluminat cu variator de intensitate. Cele mai multe corpuri de iluminat functioneaza acum cu LED.
  1. Puterea in wati (W), cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai mare este consumul de energie al becului;
  2. luminozitatea in lumeni (lm), cu cat valoarea este mai mare, cu atat becul este mai luminos. Echivalentul cu un bec cu incandescenta este:
  • 055 lm pentru 75 W
  • 806 lm pentru 60 W
  • 470 lm pentru 40 W
  • 249 lm pentru 25 W
  1. difuzia luminii in lumanari (cd), cu cat valoarea este mai mare, cu atat becul difuzeaza mai mult lumina (1 cd = difuzia echivalenta cu o lumanare, 1 cd corespunde la 1 W al unui bec cu incandescenta).
  2. randamentul luminos cu indicele de redare a culorilor (CRI), 80 pentru lumina functionala, 100 pentru lumina alba (lumina zilei);
  3. temperatura de culoare in grade Kelvin (°K), cu cat valoarea este mai mare, cu atat culoarea este mai rece:
  • 6500°K corespunde luminii de zi
  • 4000°K corespunde unei lumini blande
  • 2700°K corespunde unei lumini calde
  1. consumul de energie, de la A++++ (economic) la G (consum de energie);
  2. numarul de ore sau de ani de functionare (de la 2 ani la 25 de ani);

 

  1. numarul de timpi de conectare (o valoare ridicata este de preferat pentru coridoare si bai).

Diferitele tipuri de conexiuni

Becurile sunt impartite in patru familii principale. Practic, cu aceeasi putere, acestea difera in ceea ce priveste consumul de energie si durata de viata. Dar unde fac diferenta este in utilizarea lor.

  1. Bec cu incandescenta

Acesta era cel mai frecvent, dar, deoarece becul cu incandescenta consuma energie, a disparut aproape complet in prezent. Cu toate acestea, exista inca unele becuri decorative cu incandescenta.

  1. Bec cu halogen

Becul cu halogen a devenit o alternativa la becul cu incandescenta datorita formei sale similare, calitatii iluminarii si consumului mai mic. Datorita luminii stralucitoare pe care o emite, este potrivita pentru lucrari de precizie si locuri de trecere si poate fi utilizata si in aer liber, deoarece nu se teme de frig.

By