• Fri. Jan 24th, 2025

Ce sunt fobiile? Lucruri interesante de stiut!

By

O fobie este frica coplesitoare dezvoltata fata de un obiect, loc, situatie, senzatie sau animal. Fobiile sunt mai pronuntate decat fricile si se dezvolta atunci cand o persoana simte un sentiment exagerat sau nerealist de pericol in ceea ce priveste o situatie sau un obiect. Daca o fobie devine foarte severa, persoana isi poate organiza viata pentru a limita si/sau a evita ceea ce ii provoaca anxietatea. Pe langa limitarea activitatilor din viata de zi cu zi, poate provoca si multa suferinta.

O fobie este un tip de tulburare de anxietate. De fapt, nu poate aparea nicio tulburare (simptom) pana cand intri in contact cu elementul care provoaca fobia. Cu toate acestea, in unele cazuri, chiar si gandirea la sursa fobiei poate face persoana sa se simta anxioasa sau panicata. Acest fenomen este cunoscut sub numele de anxietate anticipativa.

Tulburarile (simptomele) pot include: instabilitate, ameteli si ameteli, greata, transpiratie, batai crescute ale inimii (tahicardie) sau palpitatii, dificultati de respiratie, tremor etc. Daca nu intrati in contact frecvent cu cauza fobiei, este posibil ca viata voastra de zi cu zi sa nu fie afectata. Daca, pe de alta parte, aveti o fobie complexa, precum agorafobia, poate fi foarte dificil sa duceti o viata normala. Daca suferiti de fobii, intrati pe site Psihoplan.ro. Exista o mare varietate de obiecte sau situatii care pot determina o persoana sa dezvolte o fobie. Cu toate acestea, fobiile pot fi impartite in doua categorii principale: fobii specifice si fobii complexe.

Fobiile specifice sau simple se refera la un anumit obiect, animal, situatie sau activitate. Se dezvolta adesea in copilarie sau adolescenta si pot deveni mai putin severe odata cu varsta.

Exemple comune de fobii simple sunt:

-fobii la animale, cum ar fi caini, paianjeni, serpi sau rozatoare;

-fobii de mediu, cum ar fi inaltimile, apele adanci si germenii;

-fobii de situatie, cum ar fi mersul la dentist sau zborul;

-fobii corporale, cum ar fi sangele, varsaturile sau injectiile;

-fobii sexuale, cum ar fi anxietatea de performanta sau teama de a lua o infectie cu transmitere sexuala.

Fobiile complexe tind sa fie mai limitative decat fobiile simple, se dezvolta la varsta adulta si sunt adesea asociate cu o frica sau anxietate, adanc inradacinata in legatura cu o situatie sau o circumstanta specifica. Cele mai comune doua fobii complexe sunt:

-Agorafobia este adesea vazuta ca o teama de spatii deschise, dar, in realitate, este o conditie mult mai complexa. O persoana cu agorafobie se va simti coplesita sa se afle intr-un loc sau intr-o situatie in care sansele de a se indeparta sau chiar de a scapa pot fi dificile daca apare un atac de panica. Anxietatea apare de obicei in situatii precum: a fi singur sau a se afla in locuri deschise publicului precum restaurante aglomerate sau supermarketuri etc.

-Fobia sociala, cunoscuta si sub denumirea de tulburare de anxietate sociala, se concentreaza pe aparitia unei stari de anxietate in contexte sociale. De exemplu, a experimenta anxietate sau chiar frica de a vorbi in fata oamenilor poate genera teama de a fi jenat si umilit in public. In cazurile severe, aceasta fobie poate deveni atat de limitanta incat impiedica activitatile zilnice mai simple, cum ar fi mesele in oras sau intalnirea cu prietenii.

Toate fobiile pot limita sever activitatile zilnice si pot provoca anxietate si depresie severa. Fobiile complexe, cum ar fi agorafobia si fobia sociala, sunt mai susceptibile de a provoca aceste tulburari (simptome).

Persoanele cu fobii evita adesea sa intre in contact cu ceea ce le provoaca anxietate si frica. De exemplu, cei carora le este frica de paianjeni (arahnofobie) pot, evident, sa nu doreasca sa atinga un paianjen, nici macar sa priveasca o imagine a acestuia.

In unele cazuri, o persoana poate dezvolta o fobie rezultata din insasi frica de a avea un atac de anxietate. Aceasta conditie provine din constientizarea starii de disconfort pe care o poate simti si din incercarea de a evita tulburarile de atac de panica. Creierul poate, de fapt, sa reactioneze la o situatie care este doar prevazuta si ipotetica, chiar si atunci cand nu este cu adevarat in aceasta stare.

Simptome

Persoanele cu fobii au adesea atacuri de panica. Atacurile de panica pot fi foarte inspaimantatoare si tulburatoare. Tulburarile apar adesea brusc si fara avertisment. Pe langa o stare coplesitoare de anxietate, un atac de panica poate provoca o serie de simptome, cum ar fi: transpiratie, tremor, bufeuri sau frisoane, dificultati de respiratie sau dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, batai rapide ale inimii (tahicardie), durere sau senzatie de senzatie in piept, senzatie de fluturi in stomac, greata, dureri de cap si ameteli, senzatie de lesin, amorteala sau furnicaturi, gura uscata, trebuie sa mergi la baie, zgomot in urechi, confuzie sau dezorientare.

In cazuri severe, pot aparea si tulburari psihologice, cum ar fi: frica de a pierde controlul, frica de a lesina, sentiment de groaza, frica de a muri.

Fobiile complexe sun cele mai periculoase si pot avea adesea efecte daunatoare asupra vietii de zi cu zi si asupra bunastarii mentale a unei persoane. Simptomele cu care se confrunta persoanele cu fobii pot varia ca severitate. De exemplu, unii se pot simti foarte ingrijorati si anxiosi din cele mai mici gesturi.

Pentru o persoana care sufera de o fobie, orice stimul poate provoca frica, anxietate si vulnerabilitate. Din acest motiv este indicat ca un psiholog sa evalueze situatia si sa gaseasca cea mai buna cale pentru a ajuta persoana respectiva.

By