Ridichile cresc in toata lumea si sunt disponibile in multe forme si dimensiuni. De la ridichile rotunde de culoare rosie clasica, cu varfuri verzi cu frunze, pana la radacina noduroasa maro a hreanului, de la ridichea verde din ce in ce mai disponibila (verde la exterior, roz stralucitor in interior) pana la ridichi spaniole negre. Si nu uitati de ridichile daikon destul de comune mari si cu aroma moale, de culoare crem. Sunt grozave crude in salate, dar pot fi gatite si prajite si chiar folosite in kimchi.
Ridichile (Raphanus sativus) sunt legume radacinoase comestibile care au adesea forma rotunda, dar pot fi si mai alungite sau conice. La fel ca kale si broccoli, acestea sunt legume crucifere din familia brassica. Ridichile vin in mai multe soiuri, toate cu un anumit grad de muscatura de piper. Sunt usor de cultivat, ofera o recolta rapida (uneori in 30 de zile) si ajuta la indepartarea altor daunatori din gradina. Ridichile se gasesc in intreaga lume si, ca urmare, in diverse bucatarii. Nu sunt scumpe si nu necesita prea mult in ceea ce priveste curatarea sau pregatirea, deoarece le puteti manca cu usurinta crude.
Ridichile clasice rosii si frantuzesti sunt adesea servite crude ca parte a unui platou crud sau feliate subtiri cu sare si piper, dar oricare dintre ele poate fi consumata cruda. Serveste aceste delicii crocante si stralucitoare pe cont propriu, cu putin unt si sare asa cum le place francezilor sau feliate si turnate in salate. Ridichile sunt o legume excelente fermentate sau murate, deoarece sunt atat de crocante. Cand sunt prajite, ridichile se catifeleaza si se inmoaie atat ca gust, cat si ca consistenta.
Ridichile pot fi folosite si ca garnitura, in special ridichile negre si verzi. Ridichile negre fac, de asemenea, gratinate gustoase si sunt delicioase atunci cand sunt prajite, ceea ce le atenueaza dramatic muscatura de piper. Ridichile Daikon de cele mai multe ori sunt candidatii de baza la muraturi, dar sunt si foarte gustoase atunci cand sunt feliate foarte subtiri si sunt consumate crude. Daca gatiti ridichi verzi, acestea isi pierd culoarea frumoasa si aroma stralucitoare, asa ca pastrati-le crude.
Si daca ati avut vreodata doar hrean in borcan, trebuie sa va oferiti un rasfat si sa incercati lucrurile adevarate. Stralucitor, intepator si fara gustul amar care se gaseste uneori in versiunile in borcane, hreanul proaspat imbunatateste orice masa si este deosebit de bun cu fripturile mai grele si tocanitele gatite pe vreme rece, care functioneaza bine, deoarece este recoltat toamna si se pastreaza bine peste iarna.
Soiurile includ:
Ridiche rotunda: acestea sunt cele care le vin in minte celor mai multi oameni atunci cand se gandesc la o „ridiche”. Cea mai comuna varietate este ridichea rosie, darsunt disponibile si in nuante de la alb la roz la violet. Cand sunt vandute intr-un buchet amestecat, acestea sunt adesea comercializate ca „ridichi oua de Paste” pentru asemanarea lor cu ouale de Paste vopsite.
Ridiche neagra (a.k.a. ridichea spaniola): acestea au un exterior cu adevarat negru, care acopera o pulpa alba ca zapada.
Ridichii albe chinezesti (ridichi daikon): Acest soi este cel mai frecvent disponibil (si cunoscut) ridiche mare.
Ridichii de mic dejun francez: Acestea sunt versiuni usor alungite ale ridichilor rotunde.
Hrean: Da, hreanul este, intr-adevar, un tip de ridiche.
Ridichi de pepene verde: Denumite pentru asemanarea lor evidenta cu fructul cu acelasi nume, ridichile de pepene verde au un interior destul de roz-roscat si o coaja verde.
Multe seminte de ridichi se pot cumpara direct de pe site-ul esenzi.ro! Cel mai bine este sa semanati semintele de ridichi des, pentru recolte mici, dar continue. Urmariti sa oferiti conditii consistente pentru a va asigura ca cresc bine, fara nicio verificare a cresterii lor.
Semanati in aer liber, in locul unde urmeaza sa creasca. Acesta poate fi in pamant, in containere sau chiar intr-un sac de crestere. Semanati semintele in burghie scurte, la 1 cm (½ in) adancime si la aproximativ 2,5 cm (1 in) una dintre ele.
Pentru o recolta timpurie, semanati in februarie in sol preincalzit si protejati cu closuri.
Semanati soiuri de vara din martie pana la jumatatea lunii august.
Soiurile de iarna ar trebui sa fie semanate in iulie sau august – distantati semintele la o distanta de 23 cm (9 inchi) pentru a minimiza nevoia de rarire ulterioara. Daca semanati mai mult de un rand, pastrati-le la 15 cm (6 inchi) una dintre ele. Rarirea nu ar trebui sa fie necesara daca semanati soiuri de vara la o distanta de 2,5 cm (1 inchi) si soiuri de iarna la 15 cm (5 inchi) una dintre ele. Daca este necesara subtierea, faceti-o cat mai curand posibil.
Pastrati solul umed pentru a asigura o crestere rapida, pentru radacini carnoase, gustoase, care nu se despart. Acest lucru poate fi dificil pe vremea calda si uscata de vara, asa ca aveti grija sa udati in mod regulat.
Deoarece ridichile se maturizeaza rapid, pot fi semanate foarte des. O cultura cu maturare rapida, crescuta in spatiu, eliberata dupa recoltarea unei culturi principale, inainte de insamantare sau plantarea urmatoarei.
Prindeti recolta intre randurile de legume cu crestere mai lenta, cum ar fi mazarea si cartofii.
Ele pot fi folosite chiar si ca marcatori de rand pentru culturile cu germinare lenta, cum ar fi pastarnacul si ceapa – ridichiile germineaza rapid, delimitand randul in care au fost semanate celelalte culturi si sunt recoltate inainte de a putea impiedica cultura principala.
Ridichile de vara se recolteaza cel mai bine in tinerete, in doar patru saptamani de la germinare, cand radacinile au aproximativ 2,5 cm (1 in) in diametru. Daca sunt lasate sa creasca prea mari, pot deveni lemnoase si necomestibile.