Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim de la persoanele care speră să intre în industria IT este: “Ce limbaje de programare trebuie să știu?”. În mod evident, aceasta este o întrebare complexă, iar răspunsul va depinde de domeniul în care se îndreaptă interlocutorul. Cu toate acestea, cei care lucrează deja în domeniul IT știu că cea mai mare abilitate pe care o poți avea este să fii un om bun la toate. Un lucrător bine pregătit poate trece de la o slujbă de programare la alta cu o pregătire minimă, datorită unei cunoștințe vaste despre mai multe limbaje de programare.
Din acest motiv, răspunsul rapid la această întrebare este: “Câte limbaje poți învăța”. Bineînțeles, dacă ne-am face timp să învățăm toate limbajele de programare posibile, nu am câștiga niciodată un venit real! Această listă cuprinde cele mai esențiale limbaje de programare pentru calculatoare pe care ar trebui să le cunoască o persoană care încearcă să intre în domeniul IT.
HTML, CSS și JavaScript
Aceste trei limbaje diferite sunt enumerate împreună deoarece între ele alcătuiesc marea majoritate a codării site-urilor web. Deoarece internetul este în prezent mijlocul dominant de comunicare globală, vor exista întotdeauna locuri de muncă în domeniul designului și dezvoltării web. HTML, CSS și JavaScript sunt similare în multe privințe, dar fiecare dintre ele are o capacitate diferită de a îmbunătăți funcționarea site-ului web.Laptopuri second hand pentru programator la preturi foarte bune gasiti aici .
HTML înseamnă Hyper Text Markup Language (limbaj de marcare a hipertextului) și este limbajul de bază al site-urilor web. HTML este utilizat pentru a insera imagini, linkuri, formatare de bază și conținut pe o pagină web. Este unul dintre cele mai ușoare și, de obicei, primul limbaj de programare pe care îl învață aspiranții la profesiile IT.
CSS este o extensie naturală a HTML care introduce mai multe caracteristici pe un site web. CSS, sau Cascading Style Sheets, permite crearea de site-uri web complexe cu formatare constantă, făcând ca paginile web individuale să apeleze la o bucată separată de cod care determină elementele de pe pagină. Acest lucru permite o codificare mai curată și o separare a aspectului și a conținutului.
JavaScript permite interactivitatea pe partea clientului pe o pagină web și este conceput pentru a se îmbina perfect cu HTML și CSS. Casetele de text, butoanele și ferestrele pop-up sunt toate funcții ale JavaScript.
Java
Java este similar în multe privințe cu JavaScript, dar de fapt nu are nicio legătură cu acesta. Este un limbaj orientat pe obiecte cu multe utilizări și este conceput pentru a fi atât intuitiv, cât și stabil. Versatilitatea și utilizarea pe scară largă a lui Java îl fac util pentru dezvoltatori și ar fi aproape imposibil să găsești un programator de succes care să nu-l cunoască ca pe propria-i mână.
Java este cel mai des întâlnit în applet-urile web, unde poate rula interfețe grafice mai avansate decât JavaScript. Multe jocuri online rulează prin Java. Nu este un limbaj deosebit de rapid sau puternic, dar poate face practic orice și este aproape universal înțeles pe diferite mașini și sisteme de operare. Din acest motiv, este un limbaj de programare pe care orice lucrător IT ar trebui să îl cunoască.
C și C++
Aceste două limbaje sunt clasice vechi, încă utilizate pe scară largă în prezent. C a fost dezvoltat în anii 1970 și a fost inițial destinat utilizării în programarea sistemelor. Cu toate acestea, a devenit în curând popular și pentru software-ul de consum, datorită eficienței și versatilității sale.
C++ a fost conceput ca o extindere a limbajului C în 1983. În prezent, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare și poate fi utilizat pentru aproape orice aplicație. Fiind unul dintre cele mai bine dezvoltate și mai puternice limbaje de programare utilizate, este esențial să fie cunoscut de către lucrătorii IT. Dacă nu puteți învăța decât un singur limbaj, învățați C++.
PHP
PHP este un limbaj server-side care permite realizarea de pagini web interactive. Este conceput pentru a utiliza etichete și, astfel, poate fi integrat cu HTML-ul de bază al unei pagini. Acest lucru poate părea similar cu JavaScript, dar diferența esențială este că JavaScript funcționează numai pe partea de client. Există multe ocazii în care este de dorit ca interacțiunea să treacă prin intermediul serverului, iar aici este locul unde PHP strălucește cu adevărat. De asemenea, PHP funcționează bine cu Java, facilitând apelarea metodelor Java în codul dumneavoastră. Combinat cu compatibilitatea sa cu multe tipuri de baze de date, este ușor de înțeles de ce PHP ar trebui să fie în arsenalul fiecărui programator.
Cum se învață limbajele de programare
Limbajele de mai sus vor fi, în general, suficiente pentru a începe în IT, dar mai sunt câteva pe care le puteți întâlni. Ruby, Perl și Python sunt toate utilizate în mod obișnuit în proiecte avansate, așa că, dacă aveți timp, merită să le studiați. Și, bineînțeles, sarcinile specifice pot necesita oricare dintre numeroasele limbaje de programare existente.