• Sat. Jun 15th, 2024

Ce este o orteza?

By

Tehnologia din ortopedie face diferenta intre cele doua domenii clasice ale proteticei. In timp ce o proteza inlocuieste o parte a corpului, o orteza sustine o parte a corpului sau o functie a corpului.

In ortezele traditionale, ortezele au o simpla functie de sustinere. Compenseaza mobilitatea pierduta prin stabilizare sau securizeaza si amelioreaza zonele afectate patologic. Exemple comune sunt ortezele pentru articulatia gleznei sau genunchi dupa rupturi de ligamente.

Chiar si pentru indicatiile neurologice cu semne de paralizie a extremitatilor inferioare, accentul principal al ortezilor clasice este inca pe functiile de stabilizare. Un exemplu celebru pentru aceste orteze pentru pacientii cu paralizie este personajul principal filmul „Forrest Gump”. Din pacate, acest nivel tehnologic inca reprezinta forma predominanta de tratament pentru pacientii cu paralizii de pe tot globul. Termenul folosit in mod obisnuit pentru un astfel de dispozitiv de asistenta reprezinta aceasta forma de tratament ortetic si arata in mod clar ca pur si simplu doar sprijina piciorul si nu (re)activeaza functiile neurologice sau anatomice. Magazinul online Tehno Farm ofera o varietate mare de orteze de calitate !

O orteza este termenul corect pentru un dispozitiv aplicat extern care este proiectat si montat pe corp pentru a atinge unul sau mai multe dintre urmatoarele obiective:

-Controlul alinierii biomecanice;

-Corecteaza sau acomoda deformarea;

– Protejeaza si sustine o rana;

-Asistenta la reabilitare;

– Reduce durerea;

– Cresterea mobilitatii;

– Cresterea independentei.

Ortezele prescrise in mod obisnuit includ:

-Orteze pentru picioare (FO) – pentru diferite probleme ale picioarelor, picioarelor sau posturale;

-Orteze de glezna (AO) si orteze de genunchi (KO) – pentru protectia articulatiilor, reducerea durerii sau sprijin dupa interventie chirurgicala;

-Orteze glezna-picior (AFO) si orteze genunchi-glezna-picior (KAFO) – pentru a imbunatati mobilitatea, pentru a sprijini reabilitarea si obiectivele biomecanice;

-Diverse orteze pentru membrul superior – pentru a oferi suport pozitional si functional membrului superior;

-Orteze de fractura – alternativa moderna la gips sau fibra de sticla

-Orteze spinale – pentru a corecta sau controla deformarile si leziunile coloanei vertebrale si pentru a oferi imobilizare sau sprijin leziunilor coloanei vertebrale.

Exista o mare varietate de orteze prefabricate si personalizate utilizate pentru multe probleme musculo-scheletice. Sunt dispozitive specializate si ar trebui sa fie intotdeauna montate de catre un doctor.

O proteza este un dispozitiv artificial atasat sau aplicat pe corp pentru a inlocui o parte lipsa. Ortopezii sunt calificati in furnizarea unei game complete de proteze externe pentru membrul inferior si superior, care sunt prescrise, proiectate, fabricate si montate individual pentru a restabili functia si cosmeza unui membru amputat dupa o evaluare completa si amanuntita a clientului. Datorita progreselor moderne in tehnologia protetica, protezele devin din ce in ce mai usoare, mai puternice si functioneaza mai natural.

O orteza prefabricata este un dispozitiv care este prefabricat si ulterior personalizat pentru a raspunde nevoilor specifice ale clientului. Aceste orteze sunt adesea prescrise pentru utilizare pe termen scurt sau in cazul prezentarilor clinice necomplexe.

Functia optima a corpului poate sa nu fie atinsa daca exista defecte sau probleme in alinierea corpului unei persoane cauzate de probleme biomecanice la nivelul picioarelor sau ale membrului inferior. Acestea sunt cu adevarat motive de ingrijorare, avand in vedere ca la 70 la suta dintre oameni vor suferi de probleme cu picioarele la un moment dat in viata lor. Lasate netratate, aceste afectiuni pot avea un impact mare asupra calitatii vietii lor.

Este foarte incurajator sa observam ca multe dintre aceste afectiuni au fost gestionate in siguranta si eficient prin utilizarea dispozitivelor ortetice. Patru beneficii de care se poate bucura o persoana prin utilizarea ortezelor sunt urmatoarele:

Amelioreaza durerea si disconfortul

Din cauza defectelor membrelor inferioare, in special ale picioarelor, nealinierea corpului poate pune atat de mult stres asupra muschilor si a altor parti ale corpului. Orice miscare atunci cand exista o aliniere incorecta poate duce la strangerea nervilor sensibili. Toate acestea vor duce la durere si disconfort, care pot fi foarte devastatoare, avand in vedere ca picioarele ar putea trebui sa suporte o mare parte din greutatea corpului. Cu ortezele potrivite, aceste defecte pot fi remediate, ceea ce poate oferi, de asemenea, ameliorarea oricarei dureri si disconfort. S-a demonstrat in multe ocazii ca talpile ortetice au fost foarte eficiente in gestionarea tulburarii comune a piciorului a faciitei plantare, oferind ameliorarea durerii persoanelor care sufera.

Permite o miscare eficienta

Utilizarea dispozitivelor ortetice poate permite oamenilor sa se miste mai bine si mai eficient. Aceasta miscare eficienta poate fi benefica pentru cei implicati in activitati sportive, deoarece le poate imbunatati foarte mult performanta. Acum este obisnuit ca sportivii sa foloseasca branturi ortetice pentru o mai buna miscare in jocurile lor. Aceste imbunatatiri pot fi atribuite dispozitivului care ajuta la corectarea alinierii corpului, rezultand o pozitie mai buna. Cu pozitia corectata, miscarea poate fi maximizata, deoarece muschii sunt utilizati mai eficient si exista o coordonare imbunatatita.

Previne leziunile

Mai mult decat efectul sau terapeutic, utilizarea dispozitivelor ortetice poate preveni acele leziuni debilitante si dureroase. Persoanele cu probleme sau probleme biomecanice vor fi intotdeauna predispuse la rani din cauza lipsei de echilibru si coordonare. La fel ca o postura proasta, un membru inferior nealiniat va declansa, de asemenea, numeroase alte afectiuni medicale. S-a raportat ca pacientii carora li s-a stabilit ca prezinta un risc ridicat de rani au scazut posibilitatea de leziuni si traume dupa corectarea deficientelor cu utilizarea ortezelor. Utilizarea continua a acestor dispozitive poate servi la intarirea muschilor, tesuturilor, ligamentelor si a altor parti ale corpului, permitand astfel unei persoane o viata fara rani.

Imbunatateste functia

Functia generala a unei persoane este mult imbunatatita atunci cand problemele biomecanice sunt abordate prin utilizarea dispozitivelor ortetice. Obiectivul ortezelor nu este doar ameliorarea durerii si prevenirea ranilor, ci si asigurarea unei calitati mai bune a vietii cu functii imbunatatite. Cand aceste defecte sunt abordate in mod eficient, o persoana se bucura mai mult de viata, deoarece poate functiona optim si poate face treburi regulate fara teama de durere sau de ranire.

 

By