• Fri. Sep 13th, 2024

Ce este apa termala?

By

Un izvor termal este o apa minerala naturala care are proprietati terapeutice recunoscute de Academia de Medicina. De origine subterana, apele minerale naturale se deosebesc de alte ape prin puritatea si compozitia lor fizica si chimica stabila. Orice statiune balneara se caracterizeaza prin ape sulfuroase, apartinand grupului hipertermal sulfatocloruratic sulfuros-sodic (50-75°C) cu un pH alcalin de 9,4. Pe langa beneficiile fizice pentru care sunt renumite baile termale sulfuroase, va puteti bucura de numeroase activitati recreative.  Vezi aici locuri in care poti merge pentru a te bucura de apele sulfuroase din Romania.

Clasificarea apelor termale in functie de originea lor

Originea geologica a unui izvor termal determina unele dintre proprietatile sale fizice, in special temperatura de aparitie, si, in consecinta, tipul de tratament termal pentru care poate fi utilizat. Exista trei tipuri principale de apa termala.

Clasificarea stiintifica a apelor termale ia in considerare :

  • origine geologica ;
  • temperatura de aparitie ;
  • continutul de minerale si oligoelemente.

In functie de caracteristicile lor, apele termale sunt utilizate pentru a efectua diferite tipuri de tratamente termale si pentru a trata patologii specifice.

Ape termale superficiale, cunoscute sub numele de ape “neptuniene”

Apele neptuniene sunt ape de suprafata provenite din precipitatii. Pe masura ce apa de ploaie se infiltreaza in roca sau in sedimente, aceasta se incarca cu minerale. Aceste ape termale reci au o temperatura cuprinsa intre 7 si 15°C. Prin urmare, acestea sunt utilizate in principal pe plan intern pentru cure de bautura.

Ape termale de mare adancime, cunoscute sub numele de ape “plutoniene”

Apele plutoniene provin din condensarea gazelor magmatice care se ridica la suprafata Pamantului. Temperatura la care ies la suprafata apele de adancime este in general intre 30 si 50°C, putand ajunge chiar la 80°C! Aceste izvoare termale, cunoscute sub numele de “hipertermale”, sunt mai potrivite pentru inhalatii, dusuri si bai scurte.

  • Ape termale sulfuroase

Apele sulfuroase se caracterizeaza printr-o concentratie mare de acid sulfhidric si sulf cu proprietati antibacteriene. Acestea sunt potrivite in special pentru tratarea bolilor tractului respirator: astm, rinita, bronsita, infectii ale urechii etc. Sulful are, de asemenea, o actiune asupra pielii si asupra cartilajelor afectate de reumatism. Apele termale sulfuroase provin in general din izvoare sulfuroase fierbinti situate in Pirinei, cum ar fi cele din Bagnères-de-Luchon sau Cauterets.

  • Ape termale oligo-metalice

Apele oligo-metalice sunt ape cu un continut scazut de minerale, dar bogate in oligoelemente, cunoscute pentru ca intaresc sistemul imunitar. Unele ape termale oligo-metalice au un continut ridicat de un anumit element care le confera beneficii suplimentare:

  • cuprul este indicat pentru probleme ale pielii in domeniul dermatologiei;
  • fierul este utilizat pentru a trata anemia;
  • arsenicul este folosit pentru a lupta impotriva alergiilor;
  • Zincul este utilizat in tratamentul eczemelor

 

Poate fi bauta apa sulfuroasa? Contraindicatii si beneficii

Cercetatorii si medicii balneari au confirmat de ani de zile ca este posibil sa se bea apa sulfuroasa fara probleme sau contraindicatii. Cu toate acestea, apa sulfuroasa ar trebui sa fie utilizata de preferinta la fata locului, cu echipamente alimentate direct de la sursa. Procesele de imbuteliere, depozitare, deschidere a recipientelor si introducere in echipamente pentru utilizare implica in mod necesar o pierdere de gaz, care va fi cu atat mai mica cu cat tehnicile utilizate sunt mai rafinate.

By