• Sun. Jul 21st, 2024

Asemănări și Deosebiri între Neurologie și Neurochirurgie

By

Neurologie și Neurochirurgie Baia Mare

Sistemul nervos are un rol complex în organismul fiecărui om, fiind considerat cel mai dificil sistem din corpul uman. Acesta coordonează activitatea mușchilor, primește și prelucrează informațiile primite prin intermediul organelor de simț inițiind acțiuni și monitorizând organele. Ca oricare alt sistem ce face parte din corpul nostru, sistemul nervos are nevoie de o deosebită îngrijire pentru a nu suferii diverse complicații, de aceea neurologia și neurochirurgia sunt două ramuri medicale importante în menținerea sănătății neurologice. Astfel, daca sunteti interesati de o clinica de Neurologie Baia Mare, Spitalul Sfantul Ioan este locul ideal pentru dumneavoastra.

 

Neurologia se ocupă cu investigarea bolilor sistemului nervos central și periferic, dar și a tulburărilor psihice, printr-un control amănunțit putând fi descoperite diferite afecțiuni care pot fi tratate atât pe cale chirurgicală, cât și prin alte metode. Examinarea neurologică este una amănunțită care implică mai multe tipuri de consult, pentru ca medicul să afle detalii despre istoricul medical al pacientului. În funcție de rezultatul examinării, medicul neurolog poate oferii celui evaluat un diagnostic concret și un mod de a ține sub control o problemă descoperită sau de a o elimina.

 

Principalele afecțiuni tratate de neurologi:

 • Epilepsia;
 • Boala Alzheimer;
 • Accidentul vascular cerebral;
 • Migrene;
 • Scleroza multiplă;
 • Boala Parkinson;
 • Sindromul Tourette;
 • Tumori cerebrale;
 • Tumori craniene.

 

Neurochirurgia, pe de alta parte, este ramura medicală care se ocupă de tratarea afecțiunilor neurologice pe cale chirurgicală, mai exact, neurochirurgia se ocupă cu operațiile pe creier. Intervențiile de acest fel sunt extrem de importante, deoarece o afecțiune netratată a creierului poate aduce consecințe grave asupra vieții unui om.

 

Daca doriti o consultatie de neurochirurgie Baia Mare puteti apela cu incredere la serviciile Spitalului Sfantul Ioan din Baia Mare, unde pot fi efectuate mai multe tipuri de intervenții neurochirurgicale:

 • Operația pe creier. Este o intervenție neurochirurgicală la care se recurge în cazul descoperirii unor afecțiuni grave, cum ar fi a unor tumori la nivelul creierului;
 • Tomografia computerizată. Reprezintă scanarea cu ajutorul unui computer tomograf a pacientului pentru a oferii neurochirurgilor informații anatomice precise, rapid, mai ales când este vorba de hemoragii cerebrale sau traumatisme craniocerebrale;
 • Imagistica prin rezonanță magnetică. Oferă neurochirurgilor o vizuzlizare în detaliu a morfologiei craniocerebrale, fără a expune pacientul la radiații ionizante.

 

Asemănări între Neurologie și Neurochirurgie

Obiectivele comune ale acestor două ramuri ale medicinei sunt acelea de a îmbunătății funcționalitatea creierului. De aceea, colaborarea între neurologi și neurochirurgi este esențială în tratarea unui pacient, acesta fiind consultat în primă instanță de un medic neurolog, iar după aceea se dă un verdict.

 

Deosebiri între Neurologie și Neurochirurgie

Neurologia și Neurochirurgia se deosebesc prin domeniile de expertiză specifice fiecărui specialist. Neurologia se concentrează pe diagnostic și tratamente non-chirurgicale, pe când Neurochirurgia se ocupă cu efectuarea intervențiilor chirurgicale pe pacienți. În același timp, medicii din aceste două ramuri au o pregătire diferită, medicul neurolog fiind cel ce descoperă informații despre pacient și despre istoricul acestuia medical, ajutând în mare parte cu afecțiuni ale sistemului nervos care nu sunt foarte grave și pot fi ținute sub control (migrenele, epilepsia, etc). Medicul neurochirurg intervine pe cale chirurgicală pentru a salva viața unui om tratând cel mai des afecțiunile coloanei sau creierului (hernie de disc, tumoră pe creier, hemoragii cerebrale).

 

Un consult neurologic este recomandat atunci când apar dureri de cap dese, amețeală, tulburări de mișcare, dificultăți de vorbire sau de limbaj și alte simptome care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru persoana în cauză. Consultul efectuat de un medic neurochirurg este, din fericire, unul rar care se face decât în cazul în care tratamentele conservatoare încercate anterior nu au avut efect, singura șansă de succes având-o intervenția chirurgicală.

 

La Spitalul Sf. Ioan din Baia Mare te poți bucura atât de tratamente și consultații neurologice, cât și de intervenții neurochirurgicale. La noi vei găsi întotdeauna o echipă de medici specialiști, care te vor trata excepțional, indiferent de problema cu care te confrunți.

By