• Fri. Sep 13th, 2024

5 lucruri pe care trebuie să știi despre peleți înainte de a-i achiziționa

By

Centralele termice pe peleți sunt iarna aceasta în centrul atenției românilor. Ele reprezintă o opțiune convenabilă, ecologică, dar și elegantă de încălzire. Totuși, înainte de a face o astfel de achiziție, trebuie să cunoști tot ce se poate despre combustibilul lor și anume peleții.

Iată deci lista detaliilor de mare interes pe care trebuie să le cunoști despre peleți.

  1. Peleții au o umiditate mai scăzută decât lemnul de foc

Peleții sunt creați printr-un proces extrem de complex. Ei sunt uscați și presați până ajung la o umiditate foarte mică, în medie de 8%, respectiv până capătă acea formă specifică.

De aici ei au o putere calorică extrem de mare, mult mai mare decât multe specii de lemn considerate bune pentru foc. Cu cât umiditatea peleților este mai mică, cu atât puterea calorică este mai mare. Același lucru este valabil și pentru lemnul de foc.

  1. Peleții sunt un combustibil ecologic

Peleții sunt creați doar din rumeguș considerat a fi deșeu. Acesta provine de la fabrici de cherestea, fabrici de prelucrare a lemnului, dar și din recoltele de lemn și chiar pădurile afectate de insecte, boli sau incendii.

Mai pe scurt spus, peleții sunt un exemplu perfect de produs reciclat. Așa contribui la protejarea planetei, dar și la protejarea familiei tale.

  1. Peleții nu sunt creați cu ajutorul substanțelor chimice

La legarea compoziției peleților nu se folosesc substanțe chimice. Pentru a căpăta forma pe care o știm cu toții este folosită comprimarea. Rumegușul se leagă datorită conținutului de lignină. Acesta este unul dintre cei mai abundenți polimeri derivați din plante în lume.

Știai că lignina se găsește în mai toate celulele plantelor uscate și acționează ca un bun agent de aderență?

Prin arderea peleților nu se emană în atmosferă substanțe chimice cu grad de poluare.

  1. Cel mai bine este să cumperi peleți primăvara

La fel ca în cazul lemnelor de foc, cea mai bună perioadă pentru a cumpăra peleti este primăvara. De ce? Pentru că de obicei atunci au prețul cel mai mic. Bineînțeles, depinde și de furnizorul pe care îl alegi. Poți descoperi prețuri accesibile chiar și acum, în prag de iarnă.

Nu e ca în cazul lemnelor pe care este indicat să le achiziționezi cu minim 6 luni înainte pentru a avea timp să se usuce. Este vorba doar despre un posibil preț mai mic aici.

  1. Peleții sunt eficienți indiferent de specia lemnului

Oricare ar fi proveniența rumegușului, să știi că peleții vor fi la fel de eficienți. Modul în care sunt creați, dar și umiditatea scăzută pe care o prezintă, le oferă acea eficiență calorică ideală.

Practic nu are nicio importantă din ce specie de lemn sunt creați. Clasa de calitate, împreună cu gradul de umiditate, dictează calitatea peleților pe care îi achiziționezi. Tot ce îți rămâne ție de făcut este să găsești peleți la prețul cel mai convenabil pentru tine.

Având în față toate aceste caracteristici ale peleților, cu siguranță vei reuși să faci o alegere corectă.

 

By